Politika

Progresívne Slovensko vedie v rovnosti pohlaví v politike

V politickom spektre Slovenska sa vyníma hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktoré ako jediná politická strana dosahuje paritu medzi pohlaviami vo svojom poslaneckom klube. S počtom 32 poslancov sa PS môže pochváliť rovnakým zastúpením 16 žien a 16 mužov, čím nastavuje výrazný precedent v oblasti rodovej rovnosti v slovenskej politike.

Tento trend sa odráža nielen v štruktúre ich poslaneckého klubu, ale aj v prístupe k výberu kandidátov na politické posty. Progresívne Slovensko sa odlišuje od ostatných strán tým, že ako jediné mali vyváženú kandidátku pre voľby, na ktorej sa ženy podieľali z polovice. Táto stratégia ukazuje ich záväzok k podpore rovnakých príležitostí a vytváraniu rovnováhy medzi pohlaviami v politickom zastúpení.

Takéto zastúpenie žien nie je na Slovensku bežné. Väčšina politických strán má v poslaneckých kluboch podstatne nižšie percento žien, čo odzrkadľuje globálny trend, v ktorom ženy zápasia o rovnocenné zastúpenie v politických funkciách. Pohľad na Progresívne Slovensko tak môže inšpirovať ostatné politické subjekty, aby prehodnotili svoje prístupy a umožnili viac ženám vstup do sveta politiky.

Táto snaha o rovnosť prichádza v čase, keď celosvetovo prebieha diskusia o dôležitosti a potrebe zvýšenia zastúpenia žien v politickom rozhodovaní. Ako model pre iné strany, Progresívne Slovensko ukazuje, že rovnaké zastúpenie v politike nie je len možné, ale aj prospešné pre demokratický a reprezentatívny politický systém.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *